Yükseltilmiş döşeme sistemleri, betonarme özellikte olan tabaların üzerinde ikinci döşeme yüzeyini oluşturmaktadır. Arada oluşan boşluğa elektrik, havalandırma ve mekaniğe ait kablo, kanal ve boruların yer almasını sağlayan bu döşeme sistemleri sayesinde mekan içinde herhangi bir derin işlem, yıkım ve yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulmadan istenilen noktalara hızla ve kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bu durum hem zamandan hem de bütçeden tasarruf edilmesini sağlamakta ve maliyet oluşmasının önüne geçmektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri
Yaygın bir şekilde yapı alanında kullanımı gerçekleştirilen yükseltilmiş döşeme sistemleri, binaların içinde gereksinim duyulan tüm servis hacminin zeminde bulunmasını sağlamaktadır. Böylelikle müdahalenin gerekli olduğu durumlarda kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca bu sistem sayesinde binaların büyük ölçüde esneklik kazanması sağlanmaktadır.
Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Özellikleri
Binalara esneklik kazandıran, zamandan ve bütçeden tasarruf edilmesini sağlayan, müdahale gerektiren durumlarda kolaylık sağlayan yükseltilmiş döşeme sistemleri pek çok özelliğe sahiptir ve bu özelliklerin bazıları şunlardır:
- Estetik görünüm
- Esneklik
- Hızlı kurulum ve montaj
- Döşeme altında servis hacmi
- Ayarlanabilir farklı yükseklik
- Kaplama sistemlerine uyumluluk
- Özel üretim
Pek çok özelliğe ve avantaja sahip olan yükseltilmiş döşeme sistemleri genel olarak bilgi işlem merkezlerinde, UPS odalarında, yüksek binalarda, otomasyon merkezlerinde, kontrol odalarında, laboratuarlarda, Telekom santrallerinde, internet odalarında ve trafo merkezlerinde uygulanmaktadır.