Klima santralleri, atmosferdeki taze havanın bir takım koşullandırmaların sonrasında söz konusu alana gönderilmesini sağlamaktadır. Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin en önemli parçalarından biri olan klima santralleri, ortamdaki havanın tazeliğini kontrol etmekte ve bununla birlikte nem ile sıcakları oranlarını ayarlamaktadır. Aynı zamanda bu santraller söz konusu ortamda bulunan tozları filtreleyebilme özelliğini e de sahiptir.
Klima Santralleri
Ortamda bulunan toz ve toz parçacıklarını filtreleyen klima santralleri, tercih edilen klima santrallerine ve özelliklerine bağlı olarak yine ortamda bulunan mikro organizmaları da filtreleyebilmektedir. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan klima santralleri çeşitleri şunlardır:
- Vantilatör
- Soğutma serpantini
- Damper motoru
- Aspiratör
- Isıtma serpantini
- Filtre
Klima santrallerinin hangisinin tercih edileceği, klima santrali kullanım amacına bağlı olarak ve mekan koşullarına bağlı olarak değişmektedir.
Klima Santralleri Kullanım Alanları
Klima santralleri pek çok alanda taze havanın sağlanması ve hijyenin korunması için tercih edilmektedir. Bu nedenle kullanım olanı oldukça geniştir. Genel olarak kullanım alanlarına göre klima santralleri şu kategorilere ayrılmaktadır:
- Konfor klima santrali
- Hijyen klima santrali
- Taze hava klima santrali
- Isı geri kazanımlı klima santrali
- Paket tip klima santrali
Konfor klima santrali genel olarak otellerde ve alışveriş merkezlerinde iklimlendirmeyi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Hijyenik klima santrali başta hastaneler olmak üzere ilaç üretim tesislerinde, laboratuarlarda ve hijyenik oda ihtiyacı olan sağlık kuruluşlarında kullanılmaktadır. Taze hava klima santrali; karışım havanın kullanılmasının istenmediği yerlerde tercih edilmektedir. Isı geri kazanımlı klima santrali; beklentilere bağlı olarak karışım havanın istendiği yerlerde tercih edilmektedir. paket tip klima santrali ise steril ve hassas bir ortamın gerekli olduğu temiz odalarda, laboratuarlarda ve ameliyathanelerde tercih edilmektedir.